Utopia

Roekevisch, Ida

Code

Utopia – ROI3907C

Grootte

86 x 86 cm

Ida Roekevisch


(van haar website)
Ida Roekevisch, geboren Klein Braskamp,woont en werkt al haar leven lang in het lieflijke, tegen de Berkel aan gevlijde Achterhoekse dorpje Haarlo. Bezield van de omringende natuur schildert ze landschappen in emotioneel geladen kleuren.
En huizen zonder rechte lijnen, waar ook haar grote inspirator, de Oostenrijkse kunstenaar-architect-filosoof Hundertwasser, zijn leven lang voor streed. Rechte lijnen maken ongelukkig, vindt ze en verwijst naar de saaie, stratenlange, identieke blokkendozen, waarin mensen moeten wonen. “Die eenvormige massaliteit benauwt en laat amper ruimte voor individuele speelruimte en een eigen identiteit.” De huizen in haar werk zijn daarom speels en gedragen zich als mensen: ze dansen, huilen, glimlachen, hebben plezier en sluiten zich af van de boze buitenwereld.
Al sinds haar jeugd creëert Ida Roekevisch een eigen leefwereld, een droom waarin geen ruimte is voor menselijke onhebbelijkheden zoals uitbuiting, afgunst en machtspelletjes, maar waarin integriteit en respect voor alles wat leeft centraal staan.
Ze schildert vanuit een sterke innerlijk drang, die soms in de stille
eenzaamheid van de nacht een uitweg zoekt. Als ze een dag niet schildert
voelt ze zich als een ballon, die dreigt te knappen: haar emoties, haar ideeën,
haar worsteling met de dagelijkse gebeurtenissen moeten een uitweg vinden. Heel vroeger deed ze dat met potlood en Oost-Indische inkt op papier, toen met waterverf, gevolgd door olieverf op doek en de laatste jaren werkt ze vrijwel altijd met olieverf op paneel.
Haar visuele boodschap, die ze thematisch uitdraagt via kleine series schilderijen, wordt
onderstreept door filosofisch getinte teksten, die de kracht van haar werk verdiepen.
Coloriste Ida Roekevisch, schilder van emoties

Reserveer: Utopia – ROI3907C